Zašto se radi ortopan kod kontrole zuba i koliko je štetan?

Ortopan (ili panoramska radiografija) je dijagnostička rendgenska snimka koja prikazuje sve zube donje i gornje čeljusti, kao i okolne strukture kao što su čeljusne kosti, sinusi, čeljusni zglobovi i druge anatomije glave i vrata. U stomatologiji ju koristimo radi procjene općeg stanja usne šupljine i zuba te planiranja liječenja. Evo nekoliko razloga zašto se ortopan često radi i informacija o potencijalnoj štetnosti:

Zašto se radi ortopan:
Pregled cijele usne šupljine

Ortopan omogućava stomatolozima da dobiju cjelovit pregled svih zuba, čeljusnih kostiju i okolnih struktura. To je posebno korisno kod planiranja ortodontskih tretmana, kirurških zahvata, postavljanja zubnih implantata i slično.

Otkrivanje problema

Cirkon je izuzetno čvrst materijal, što znači da cirkonske krunice pružaju izvanrednu izdržljivost i dugotrajnost. One su manje sklone pucanju ili lomljenju u usporedbi s nekim drugim vrstama krunica. Dakle, cirkonske krunice svakako su dugoročno rješenje koje tražite!

Praćenje terapije i liječenja zubi

Kad postavimo dijagnozu, i odradimo liječenja ili krunice, ortopan nam služi dodatnoj provjeri. Ima li još upala, jesu li kanali dobro napunjeni, jesu li se zubni implantati dobro primili i slično. Dakle, ništa nike prepušteno slučaju kad se redovite i detaljno prati.

Koliko je štetan?

Moderne rendgenske tehnologije koriste znatno manje zračenja nego stariji uređaji. Zračenje koje se dobije tijekom ortopanske snimke smatra se niskim i sigurno je za pacijente. Primjerice više se ozračimo svakodnevno kroz sunčeve zrake i pušenje, nego kod snimanja ortopana.

Zašto onda doktor napušta prostoriju ako ortopan nije štetan?

Vrlo je jednostavan odgovor – kad bi ostao u prostoriji kod svakog pacijenta, a kroz dan snimaka zna biti zaista mnogo, bi bi izložen puno većoj količini zračenja. Ako to zbrojimo sa 6 dana u tjednu, matematika je jasna.

Nadam se da sam Vam približio koliko je ortopanski snimak koristan i važan. Vidimo se na kontroli!

Josip Jezidžić. Dr. med. dent.

Zg Dent

Zg Dent ordinacija, na čelu s glavim stomatologom dr. Josipom Jezidžićem probija se u sam vrh protetske stomatologije u Hrvatskoj.

Kako bi dobili baš onakav osmijeh koji ste zamislili koristimo samo najbolje materijale kojima osiguravamo dugovječnost ali i ljepotu osmijeha. 

Prilikom svakog izvođenja radova estetika lica i funkcionalnost igraju važniju ulogu u prilikom izrade novog osnijeha.