Kako možemo znati da je zub dobro liječen?

Kad se suočimo s potrebom za endodontskim tretmanom, obično poznatim kao “liječenje korijenskih kanala”, mnogi od nas osjećaju blagu nelagodu i nesigurnost. Često pacijenti dođu kad je upala napredovala i osjećaju jake bolove što zahtijeva brzu reakciju.

No, dobar endodontski tretman često može spasiti zub od ekstrakcije (vađenja), i zub ostaje potpuno funkcionalan. Ključno pitanje je: Kako možemo znati da je zub dobro liječen?

Nekoliko je koraka važno i na njih treba obratiti pažnju:

  • Ortopan prije/poslije liječenja kako bi se pratio proces
  • Kanali se moraju dobro očistiti i dezinficirati
  • Zatim se kanali ponovno pune
  • Po završetku liječenja slikamo kontrolni ortopan

Nakon endodontskog tretmana, područje oko zuba koje je natečeno bi se postupno trebalo smanjivati i smirivati. To ukazuje na to da tretman djeluje kako treba i da se infekcija povlači. Ako je endodontski tretman bio uspješan, trebali biste primijetiti da nema osjetljivosti na temperaturne promjene. To znači da ne biste trebali osjećati bol ili osjetljivost kada konzumirate hladne ili vruće napitke i hrane. Važno je napomenuti i da zub treba ostati čvrst i stabilan nakon liječenja, nikako klimav.

Nakon endodontskog tretmana, važno je redovito se javljati svom stomatologu radi kontrolnih pregleda i reagirati čim osjetite promjene jer se zubi mogu liječiti i u više navrata, zapamtite – kad god je to moguće, vađenje je zadnja opcija.

Ovako to radimo u Zg Dentu:

Na desnoj slici možete vidjeti i kako se pomoću endodontskog liječenja korijenskih kanala već unutar 6 mjeseci vidi povlačenje upale i ponovno stvaranje kosti! 🤗

Naruči se na besplatan 1. pregled

Zg Dent

Zg Dent ordinacija, na čelu s glavim stomatologom dr. Josipom Jezidžićem probija se u sam vrh protetske stomatologije u Hrvatskoj.

Kako bi dobili baš onakav osmijeh koji ste zamislili koristimo samo najbolje materijale kojima osiguravamo dugovječnost ali i ljepotu osmijeha. 

Prilikom svakog izvođenja radova estetika lica i funkcionalnost igraju važniju ulogu u prilikom izrade novog osnijeha.