Kako voditi brigu o krunicama, mostovima i protezama?

5 savjeta kako voditi brigu o svojim protetskim zubima.

Kako voditi brigu o krunicama, mostovima i protezama?

Bilo da vam je nedostajao jedan zub ili više njih dentalni implantati, zubne krunice i mostovi brzo mogu vratiti predivan osmijeh i samo povjerenje.

Da bi Vaši protetski radovi trajali dugi niz godina, izuzetno je važno održavanje dobre oralne higijene. Uz obavezno korištenje zubne četkice i paste, potrebno je koristiti i zubni konac i vodeni tuš. Na takav način ne samo da održavate Vaše krunice i mostove čistima, nego i zubno meso, jezik i ostalu sluznicu u usnoj šupljini.

Kako održavati svoje mostove, krunice i proteze?

Dolje ćemo navesti 5 savjeta kako voditi brigu o svojim novim zubima.

  • Dobra oralna higijena: moramo ponovno napomenuti da je potrebno oprati zube nakon svakog obroka 2-3 minute i ne zaboraviti na zubni konac. Upale mogu oslabiti vaše zubno meso radi čega se povlači kost oko zuba i vaši zubi na kojima se nalaze krunice i mostovi počinju se klimati.
  • Ispravni ”alati” za čišćenje: potrebno je koristiti zubne četkice, konac i vodeni tuš koji su dizajnirani za implantate to će osigurati dugotrajnost materijala.
  • Redovito posjećivanje stomatologa: Uz ispravnu oralnu higijenu potrebno je dolazit na redovne kontrole krunica i mostova koji su nošeni na implantatima. Preporuka stomatologa je kontrola svakih 6 mjeseci. Na toj kontroli stomatolog će  provjeriti stanje vašeg zubnog mesa te napraviti profesionalno čišćenje i skidanje naslaga. Po potrebi, jednom godišnje radi se kontrolni ortopan kako bi se provjerilo stanje okolne kosti oko implantata i u slučaju povlačenja kosti možemo reagirati na vrijeme.
  • Izbjegavajte duhanske proizvode: pušenje, između ostalog, sprječava pravilan krvotok između zuba i zubnog mesa. Kada vaša usta i zubno meso ne dobiju dovoljno kisika mogu umanjiti zacjeljivanje i povećati rizik od gubitka kostiju.
  • Izbjegavajte hranu i pića od kojih nastaju mrlje: kava, vino i tamna gazirana pića najveća su prijetnja bijelim zubima. Slatkiši, borovnice i maline jednako tako su poznati uzročnici umrljanih zuba. Sačuvajte svoje nove zube tako da izbjegavate ove proizvode i održite njihovu bjelinu.

 

Više informacija možete saznati i kod nas u ordinaciji, dogovorite svoj besplatan prvi pregled ili redovitu kontrolu kod našeg glavnog protetičara Dr. Josipa Jezidžića i osigurate si lijep osmijeh još mnogo godina.