Zašto nastaje karijes i koje su posljedice

Karijes je jedna od najčešćih bolesti kad je riječ o zubima, a većina nas se susrela s njegovom pojavom. Ipak, izdavajam 2 najčešća razloga zašto nastaje karijes:

 

Prehrambene navike: Visok unos šećera i ugljikohidrata u prehrani pridonosi stvaranju karijesa. Hrana bogata šećerom djeluje kao gorivo za bakterije, potičući ih na proizvodnju kiselina koje napadaju zubnu caklinu. Isto vrijedi i za pića kracata šećerima!

 

Nedostatak oralne higijene: Nedovoljna briga o oralnoj higijeni, uključujući redovito četkanje zuba, korištenje zubnog konca i ispiranje usta, dopušta bakterijama da se razmnože i stvaraju naslage koje vremenom dovode do karijesa. Plak možete i golim okom, ako ga ne uklanjate redovito on se samo taloži.

 

Što se dogodi ako ne liječimo karijes?

 

Iako ovo ne želite čuti, imamo i najgori scenarij – kad karijes previše napreduje i dođe do propadanja zuba, zub se nažalost mora izvaditi. Drugi scenarij je sanacija postojeće plombe ispod koje se možda ponono pojavio karijes pa istu treba samo zamijeniti pod uvjetom da karijes nije velik, a treći scenarij je liječenje zuba jer je karijes zahvatio živac zuba.

 

Možete li sami vidjeti karijes?

 

U većini slučajeva ne, no nažalost kad osjetite jaku bol velike su šanse da ga imate. Ako pak vidite da zub ima velike crne naslage, onda već imamo malo veći problem.Koje su opcije ako moram vaditi zub?

 

Ako je karijes toliko napredovao da nam je jedina opcija vađenje zuba, ne treba paničariti. Nakon vađenja zuba imamo nekoliko opcija da ga nadomjestimo:

 

  • Zubni most – no to podrazumijeva brušenje ostalih zdravih zubi
  • Zubni implantat – uvijek najbolja opcija kad je izvediva

 

Nemoj čekati da počne boljeti, spriječi i javi se na vrijeme – pregledaj zube 2x godišnje u Zg Dentu. 🙂

Naruči se na besplatan 1. pregled

Zg Dent

Zg Dent ordinacija, na čelu s glavim stomatologom dr. Josipom Jezidžićem probija se u sam vrh protetske stomatologije u Hrvatskoj.

Kako bi dobili baš onakav osmijeh koji ste zamislili koristimo samo najbolje materijale kojima osiguravamo dugovječnost ali i ljepotu osmijeha. 

Prilikom svakog izvođenja radova estetika lica i funkcionalnost igraju važniju ulogu u prilikom izrade novog osnijeha.