Mit ili istina - treba li zaista 2x godišnje kod zubara na kontrolu?

Redoviti posjeti stomatologu jedan su od najvažnijih načina očuvanja oralnog zdravlja. Preporučuje se da se posjeti stomatologu obavljaju barem dvaput godišnje, bez obzira na stanje zuba i desni. U nastavku teksta, saznat ćete zašto su redoviti posjeti stomatologu važni za održavanje zdravlja usne šupljine.

Nerijetko se dogodi da mi pacijenti dođu i kažu da godinama nisu bilo kod stomatologa. Razloga je mnogo, sram, strah, nedostatak vremena, traume iz djetinjstva, generalno loša iskustva, jeza od stomatoloških instrumenata, nisu imali potreba ili simptoma itd. Razloga ima dovoljno, ili bolje reći izlika.

Izdvajam 3 glavna razloga zašto ne biste trebali odgađati posjetu stomatologu:

1. Rana dijagnostika i liječenje problema

Posjet stomatologu omogućuje rano otkrivanje i liječenje potencijalnih problema u usnoj šupljini. Stomatolog može identificirati rane znakove karijesa, gingivitisa ili parodontne bolesti prije nego što se problem pogorša i zahtijeva intenzivniji tretman. Rano otkrivanje i liječenje problema značajno smanjuje mogućnost razvoja komplikacija.

2. Kontrola protetskih radova ili zubnih implantata

Implantati i krunice su izvrsni načini nadomještanja izgubljenih ili oštećenih zuba, ali za njihovu dugotrajnost i funkcionalnost potrebno je redovito i pravilno održavanje oralne higijene, ali i redoviti kontrolni pregledi kod stomatologa. Prije kontrolnog pregleda napravimo ortopan, a zatim slijedi i pregled Vaše usne šupljine da vidimo u kakvom su stanju krunice i implantati.

3. Generalno stanje u usnoj šupljini i redovno čišćenje kamenca

Osim već spomenute prevencije i prepoznavanja bolesti i problema u usnoj šupljini, prilikom redovnih kontroli se radi i čišćenje zubnog kamenca prema potrebi. Na taj se način uklone štetne bakterije, a ja Va mogu dati i konkretnije savjete oko higijene i slično.

Dakle, poruka je jasna, redovne posjete i kontrole kod stomatologa ne biste trebali izbjegavati i odgađati, već voditi računa da ih redovito obavljate. Jeste li već dogovorili Vaš termin kontrole?

Kontaktirajte nas i provjerite slobodne termine.

Zg Dent

Zg Dent ordinacija, na čelu s glavim stomatologom dr. Josipom Jezidžićem probija se u sam vrh protetske stomatologije u Hrvatskoj.

Kako bi dobili baš onakav osmijeh koji ste zamislili koristimo samo najbolje materijale kojima osiguravamo dugovječnost ali i ljepotu osmijeha. 

Prilikom svakog izvođenja radova estetika lica i funkcionalnost igraju važniju ulogu u prilikom izrade novog osnijeha.