DENTALNI TURIZAM

ZAGREB

Sa sjeverne strane grada Zagreba nalazi se gora Medvednica koje očarava svojom ljepotom. U njoj možete prošetati kroz špilju Veternica, kako bi upoznali tisuće njenih stanara (šišmiša) ili krenuti na kraće ili dulje planinarske ture. U Zimskom dijelu godine na njoj se organiziraju utrke svjetskog skijaškog kupa a moguće je i rekreativno skijati na nekoliko skijaških staza.

 

Grad Zagreb je glavni grad te kulturno, gospodarsko i povijesno središte Hrvatske. On spaja kontinentalni i mediteranski duh svoje države.

Rijeka Sava otvara Zagreb prema ostalim stranama svijeta. U Zagrebu živi četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, što je u brojkama gotovo milijun. Građani su stoljećima stizali iz različitih krajeva Europe, a u novijoj povijesti iz svih krajeva Hrvatske a svojim su doprinosom obogatili kulturu grada.

Zagreb je siguran velegrad otvorenih vrata, burne povijesti i zanimljivih ličnosti, koji srdačno poziva na upoznavanje i ispunjava očekivanja. Povijesni dijelovi mogu se iščitati na sačuvanim fasadama kuća i zgrada iz različitih perioda. Ulice i trgovi odišu suživotom različitih mentaliteta koji stvaraju prepoznatljiv zagrebački identitet opuštenog velegrada.

Arheološka istraživanja dokazuju postojanje života oko današnjeg Zagreba već u kamenom dobu, oko 35 000 godina pr. Kr.

Ljepota Zagreba je u njegovoj bujnoj i velikoj prošlosti. Među prvima Kelti su s dalekog sjevera najvjerojatnije došli u 4. stoljeću pr. Kr., nakon njih Rimljani u blizini Zagreba grade veliki uređeni centar Andautoniju, o čemu svjedoči arheološki park u današnjem Ščitarjevu.

Zagreb kakav danas poznajemo i koji čini njegovu povijesnu jezgru nastao je u srednjem vijeku na dvama brežuljcima: svjetovnom Gradecu, današnji Gornji grad i crkvenom Kaptolu.

Prvi pisani spomen Zagreba potječe iz 1094. godine kada mađarski kralj Ladislav na svom putu prema Jadranu osniva zagrebačku biskupiju na Kaptolu. Zagrebačka katedrala u neogotičkom stilu i danas dominira vizurom grada, a renesansne zidine oko nje jedne su od rijetkih sačuvanih u ovom dijelu Europe.

Jedna od najupečatljivijih znamenitosti grada je to da su sredinom 13. stoljeća Tatari opustošili Mađarsku, a njihov kralj Bela IV je pobjegao u Zagreb. U Zagrebu su mu građani dalisiguran zaklon. Iz zahvalnosti 1242. godine kralj poveljom daje Gradecu status slobodnoga kraljevskog grada. Na to razdoblje svaki dan simbolički podsjeća kula Lotrščak s koje već stotinjak godina top obilježava podne. ( Nemojte se prestrašiti ako se u podne nalazite na Zagrebačkom trgu i čujete udar topa)

Svaka ulica u centru grada priča svoju zanimljivu priču, a najzanimljivija priča potječe s današnjeg glavnog trga, Trg bana Josipa Jelačića srce je grada i glavno mjesto sastajanja građana. Na samom trgu nalaze se spomenik banu Josipu Jelačiću i fontana uz koju je vezana i legenda o imenu grada. Legenda kaže kako je  jednog davnog sunčanog dana, hrabri ban nakon povratka iz bitke, umoran i žedan rekao djevojci Mandi da mu zagrabi vode s izvora. „ Zagrabi Mando, Zagrebi“ tako je izvor dobio ime Manduševac, a grad ime Zagreb.

Kulinarski dio grada nikako ne smije ostati zanemaren. Zagreb je uz svoju povijest poznat i po dobrom provodu i vrhunskim restoranima. Možemo vas razveseliti listom restorana koji su na preporuci prema Michelinu ili restoranima koji će vas uvesti u pravu zagrebačku kuhinju i okuse ali jednako tako možete isprobati jela iz kuhinja čitavog svijeta.

Ukoliko vaš dan ne može započeti bez jutarnjeg trčanja, Zagreb vam i u tom pogledu može ponuditi puno. U neposrednoj blizini naše ordinacije nalazi se jezero Jarun koje je ujedno i sportsko rekreacijski centar. 

Rekreacijsko sportski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega je 30% vodena površina.

Na njemu se nalazi:

·         regatna staza duga 2250 m

·         dva jezera – Veliko i Malo

·         šest otoka: Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Veslača, Otok Hrvatske mladeži, Otok Divljine i Otok Ljubavi.

Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza.

Za potrebe sportaša i rekreativaca izgrađeno je mnoštvo športskih terena. Na regatnoj stazi treniraju i održavaju natjecanja veslači, kajakaši i kanuisti, na Velikom jezeru svoje sportske aktivnosti obavljaju klubovi jedriličara i jedrenja na dasci, no Jarunsko jezero je idealno mjesto i za ribolovce, a na kopnenim površinama uz jezero izgrađena su mnogobrojna igrališta za nogomet, košarku, odbojku i rukomet na pijesku i boćanje.

Osim sportskih sadržaja za svakodnevne rekreativne aktivnosti uređena je biciklistička i pješačko-rolerska staza u dužini od 5.500 m, trim staze, rekreativno sportski tereni za nogomet, košarku, boćanje, odbojku, rukomet i nogomet na pijesku te badminton, mini golf, viseće kuglane, skate park, stolni tenis, vrtni šah, bazen za neplivače i skate-park.

Prostrane livade i hladoviti šumarci obogaćeni s 20 sjenica i pripadajućim betonskim roštiljima na Velikom i Malom jezeru, vanjski sanitarni čvorovi (prilagođeni i za osobe s invaliditetom) i tuševi na plažama što posjetiteljima Jaruna omogućava sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu.
Večernje sate rezervirane za zabavu može se provesti u ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima na prostoru Jaruna koji su ujedno otvoreni tokom cijelog dana za sve one željene uživanja u predivnom ambijentu koje Jarun nudi.

Prostor Jaruna je stanište raznolikog životinjskog svijeta (130 vrsta ptica i 29 vrsta riba).

Jezera se prirodnim putem napajaju podzemnom vodom, koja prolazi kroz šljunčane slojeve i tako se pročišćava. Kakvoća vode jezera redovito se laboratorijski ispituje. Srednja dubina jezera je oko 4 m, srednja godišnja temperatura vode iznosi oko 14°C, a srednja ljetna oko 24°C. Voda jezera je izvrsne ili dobre kakvoće prema pojedinačnoj ocjeni i kao takva pogodna za kupanje i rekreaciju.

Jarun je proglašen kupalištem te sve njegove plaže nose međunarodnu plavu eko markicu.
Za vrijeme ljetne sezone kupanja (od lipnja do rujna) na svim plažama dežura spasilačka, koja brine o sigurnosti kupača, i liječnička služba, a tijekom cijele godine za sigurnost posjetitelja Jaruna brine se zaštitarska služba. Kupalište na otoku Trešnjevka prilagođeno je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup vodenoj površini invalidskim kolicima.