Koliko često treba mijenjati četkicu za zube?

Kada ste zadnji put zamijenili četkicu za zube? 

Vrlo često zavirimo u hladnjak kako bi izbacili hranu kojoj je istekao rok trajanja, redovito kupujemo vitamine i dodatke prehrani te pazimo da su nam kreme za lice i ostali higijenski i medicinski proizvodi u roku trajanja.

 Ali što se tiče zdravlja naših zubiju? Naša dentalna higijena ne dobiva toliko pažnje?! Ili se varamo? Ukoliko nastavite čitati ovaj tekst vidjeti ćete i možda naučiti kako i kada promijeniti četkicu za zube.

Postoje važna pravila i savjeti kojih biste se trebali pridržavati za održavanje optimalnog zdravlja zuba.

Kada promijeniti četkicu za zube?

Većina stomatologa i Američko udruženje zubara (ADA) preporučuju promjenu četkice svaka 3 mjeseca. Četkice za zube prolaze kroz normalno trošenje i postaju manje učinkovite ukoliko ih koristimo dulje od 3 mjeseca. Studije su otkrile da se oko 3. mjeseca vlakna na četkici raspadaju i gube na učinkovitosti.

Obično ne razmišljamo (a vjerojatno i ne volimo razmišljati) da se klice mogu sakriti i nakupiti u vlaknima četkica za zube.

Zbog toga je važno zamijeniti četkicu za zube nakon prehlade jer inače riskiramo ponovnu infekciju.

Gljivice i bakterije također se mogu razviti u četkicama ako se o njima ne brinemo pravilno.

Nakon pranja zubi bi trebali:

  • temeljito isprati i osušiti četkicu,
  • čuvati ju nepokrivenu u uspravnom položaju i
  • držite ju podalje od ostalih korištenih četkica.

Tijekom putovanja obavezno pokrijte glavu četkice za zube kako biste je zaštitili i smanjili širenje klica.

Ako se ne možete sjetiti koliko je točno prošlo, obratite posebnu pozornost na stanje u kojem se nalazi glava vaše četkice – jesu li vlakna istrošena, lepršava ili pohabana. Tamne boje na glavi čestkice mogu biti znak plijesni. 

Što se događa ako ne promijenite četkicu za zube svaka 3 mjeseca?

Ako saznanje da se na vašoj četkici prekovremeno nakupljaju bakterije i gljivice nije dovoljan razlog da češće zamijenite četkicu, postoji i niz drugih rizika i neuobičajenih problema koji se tiču ​​neredovitog mijenjanja četkice.

Jedan rizik uključuje oštećenje desni, jer stare četkice postaju neučinkovite uklanjanjem naslaga sa zuba, što dovodi do gingivitisa. Ako se ne liječi, gingivitis dovodi do infekcije, što može uzrokovati ispadanje zuba.

Možete se razboljeti od prekomjerno korištenih četkica za zube jer vam se na četkici može stvoriti plijesan kao i razne druge bakterije ukoliko  se četkica drži u blizinu WC-a.

Što treba uzeti u obzir prilikom kupnje stomatoloških proizvoda?

 Pitajte svog stomatologa tijekom sljedećeg pregleda zuba i čišćenja za preporuke o tome što biste trebali kupiti na temelju vaših individualnih potreba, vašeg zdravstvenog stanja zuba itd.

Neki od uobičajenih prijedloga stomatoloških stručnjaka su potražiti četkice s mekšim vlaknima, jer tvrda vlakna oštećuju vaše zube i desni. Ali to nije nužno najbolje za vas, previše meke četkice mogu dovesti do toga da vam desni počinju jače krvariti pri procesu uklanjanja kamenca.

Razmislite da u dnevnu rutinu uvrstite i vodicu za ispiranje usta. Pomoću vodice za ispiranje usta pojačati će te borbu protiv naslaga i gingivitisa.

Ulaganje u električnu četkicu dokazano poboljšava oralno zdravlje više od onoga što ručna četkica može učiniti. Električna četkiva pomaže u uklanjanju naslaga, smanjenju gingivitisa i uklanjanju mrlja na zubima. Dokazano je i da minimaliziraju količinu naslaga na zubima kod ljudi s ljudima s parodontalnom bolešću.

Na sljedećem stomatološkom pregledu, koji je poželjno obaviti svakih 6 mjeseci ne zaboravite pitati svog stomatologa za preporuke.

Treba vam zubar? Voljeli bismo vas vidjeti! Zakažite besplatan 1. pregled  u našoj ordinaciji.