Jesam li star za implantate?

Koliko god da imate godina nikada niste stari za dentalne implantate!

Ako ste starije životne dobi, možda ćete imati pitanja o tome jeste li prestari za zubne implantate. U našoj ordinaciji često čujemo to pitanje, stoga danas smo se odlučili da Vam kažemo par rečenica o tome. Uz pitanje jesam li prestar za implantate nameće se i pitanje rade li jednako dobro implantati kod starijih osoba kao i kod mlađih.

 

Za ovo pitanje imamo samo dobre vijesti. Zubni implantati jednako su učinkoviti i dugotrajni kod starijih pacijenata kao i kod mlađih. Zapravo, zubni implantati mogu promijeniti život starijih pacijenata na bolje, dajući vam više samopouzdanja i poboljšano tjelesno i mentalno zdravlje.

Danas ćemo govoriti o tome “koliko je godina prestaro za zubne implantate”.

Danas nije rijetkost da ljudi dosegnu dob od 85 ili 90 godina. Za to vrijeme mnogi izgube zube zbog karijesa ili bolesti parodonta i završe s djelomičnim ili punim protezama koje mogu uzrokovati daljnji gubitak kostiju i zuba.

Proteze često znaju biti smetnja kada se olabave, desni se često ranjavaju, a žvakanje hrane može biti vrlo teško u tim situacijama.

Kako starite voljet ćete se družiti, jesti dobru hranu i dijeliti sjajna vremena s obitelji i prijateljima. Kako bi u tom vremenu mogli uživati bez neugodnosti i poteškoća koje dolazi s korištenjem proteza česta je preporuka ugradnja implantata.

Kvaliteta života je vrlo važna u ovoj fazi, a stomatolozi mogu uvelike pridonijeti njegovom poboljšanju. Zubni implantati dramatično poboljšavaju kvalitetu života starijih pacijenata dopuštajući vam da jedete bolje, dobivate bolju prehranu, ostanete društveniji i vodite aktivan i zdrav način života. Zubni implantati mogu biti jednako učinkoviti kod starijih ljudi, bili oni stari 85 ili 90 godina, i zacjeljivati ​​sa sličnom predvidljivošću kao i kod mlađih pacijenata. Mi u Zg Dentu preporučiti ćemo zubne implantate umjesto proteza većini pacijenata, uključujući starije.

Zubni implantati standard su skrbi za nadomještanje zuba koji nedostaju. Dakle, nijedna dob nije prestara za zubne implantate.

Studija iz 2004. pregledala je stope uspješnosti dentalnih implantata nakon 5 godina kod pacijenata starijih od 80 godina i onih mlađih od 80 godina. Ta studija otkrila je da su dvije skupine imale jednake stope uspješnosti. Kada stomatolozi procjenjuju ugradnje zubnih implantata kod starijih pacijenata, uzimaju u obzir sljedeće čimbenike:

  • Dobro zdravstveno stanje
  • Dobro oralno zdravlje
  • Mora imati dovoljno kosti na mjestima na kojima se trebaju postaviti implantati ( iako danas postoje i neke augmentacijske tehnike kojima se može nadoknaditi izgubljena kost).
  • Lijekovi

 

Dobro zdravstveno stanje podrazumijeva da su sistemske bolesti tipa visoki tlak, dijabetes pod kontrolom. Kod pacijenata sa osteoporozom treba vidjeti koji lijek koriste. Sva stanja se prođu sa pacijentom na prvom pregledu kroz zdravstveni karton i razgovor sa stomatologom.

Starije se osobe oporavljaju od operacija zubnog implantata nešto sporije nego mlađi pacijenti, što znači da na postavljanje zuba često čekamo 4-6 mjeseca, a ne 3. Visoko obučeni stomatolozi pobrinut će se da postupak bude što nježniji.

Kao i svi pacijenti, i stariji pacijenti mogu osjećati nelagodu 3 do 5 dana, ali to se može liječiti blagim lijekovima protiv bolova i protuupalnim lijekovima.

U Zg Dentu specijalizirani smo za implantate za pacijente svih dobnih skupina. Pri liječenju imamo na umu potrebe svakog pojedinog pacijenta i osiguravamo da postupak bude što bezbolniji i učinkovitiji. Bez obzira na vaše godine, nikad nije kasno za zubni implantat.

Imamo mnogo pacijenata koji kažu da je to bila najbolja investicija koju su napravili!

Za više informacija o liječenju zubnih implantata za pacijente svih dobnih skupina, obratite nam se s povjerenjem.

Dr.det.med Josip Jezidžić